Antecedents històrics

Al llarg de la història, “la violència social, la guerra, la pobresa, la separació d’Estats i la formació d’altres nous han provocat moviments massius de població entre països i continents contra la voluntat dels seus protagonistes. Minories ètniques o individus perseguits per causes racials, polítiques, religioses, o membres d’un bàndol perdedor en una guerra. Són molts els pobles que s’han vist obligats a errar algun cop de la seva història” (Otero, Luis; Alonso, Abraham, 2015).  


Font: Pròpia
Moviments de persones al S.XXI


Hi ha hagut tres grans moviments de persones durant els primers anys del segle XXI:

- De l’Est a l’Oest d’Europa

- De l'Amèrica Central i del Sud cap als Estats Units

- Els moviments interns dins de l'Àfrica. 

- I, actualment, els massius moviments que es produeixen a l'Orient Mitjà. 

La caiguda del comunisme i l'esfondrament de la Unió Soviètica, la necessitat dels països més rics de mà d'obra estrangera, l'eclosió de la indústria del tràfic de persones, entre altres, han transformat la immigració en el fenomen més important dels darrers anys. 

No obstant això, "en aquest context, cada vegada resulta més difícil delimitar la línia que separa els moviments de població “voluntaris” dels “involuntaris”, de persones que fugen perquè les seves vides estan amenaçades i/o que tracten d’escapar de la pobresa i de la injustícia social, dels qui han estat desplaçats per la força i dels qui s’han exiliat per decisió pròpia" (Magriñà, Lluís, 2006).