Antecedents d'aquesta crisi

Aquest conflicte, com d'altres, té els seus orígens en la corrupció, en la pobresa i en la violació dels drets humans. Però també en la desigualtat. 

La situació dels refugiats sirians és la major crisi humanitària europea des de la Segona Guerra Mundial. Desenes de milers de persones intenten fugir de la guerra que colpeja Orient Mitjà creuant el Mar Mediterrani per buscar resguard a Europa. Milers d'ells ja han mort intentant arribar al nostre continent i els que aconsegueixen arribar-hi s'enfronten a la falta de reacció de la Unió Europea. 


Com hem arribat fins a aquesta situació? Què ha passat perquè un conflicte que porta quasi cinc anys i 230.000 morts s'hagi estès fins aquí? Quina és la postura d'Europa? Realment Europa no pot acollir a tants refugiats?


Mapa de la regió de Síria. Extret de Google Images.


Comencem pel principi. Síria és una república àrab sobirana nascuda entre 1941 i 1946, quan els francesos van abandonar oficialment la seva colònia. Des de 1970 està sota la dictadura de la família al-Asad. Hafez al-Asad va estar governant fins a la seva mort, l'any 2000. El va succeïr el seu fill, Bashar, que va controlar el país fins l'any 2011, quan va estallar la guerra civil síria i les conegudes primaveres àrabs a Túnez. Moviments socials, grups espontanis de persones, organitzacions que van començar a mobilitzar-se i reclamar els seus drets que consideraven vulnerats. "Molts" que demanaven a "pocs" un sistema més just i igualitari. Lluny d'aconseguir aquest objectiu, aquestes primeres demandes de justícia van sorgir a la llum quan van ser silenciades violentament pel govern sirià. El conflicte armat no havia fet res més que començar. 

Van ser quatre mesos de protestes permanents, que el règim de al-Assad no havia pogut frenar amb promeses de millores salarials i enmiendas constitucionals. Només llavors, es van registrar més de 1.100 persones mortes, entre elles diverses dones i nens, i almenys 10.000 detinguts. El règim havia respòs amb una força desmesurada, utilitzant tancs, artilleria i francotiradors. 

Asad encara segueix en el poder encara que no controli tot el país. Diverses faccions es disputen el territori i es barallen entre si. La més perillosa és l'Estat Islàmic, el "successor" d'Al-Qaeda que porta batallant a Iraq des de mitjans de la dècada passada i ha estès el seu domini a una bona part de Síria. 

Per a saber-ne més, aquest vídeo resumeix perfectament el que ha passat i el que està passant a Síria: